Arabamızı her yıl servise götürüp yıllık bakımını yaptırırız. Yağını değiştirir, fren balatalarına baktırır, kontrol edilmesi gereken noktalarını kontrol ettiririz. Servis yetkilisinin direktifleri doğrultusunda fren balatalarını değiştirir, fren ve motor yağını tamamlatırız.
Arabamıza yıllık bakım yaptırmazsak ne olur? 1 – 2 yıl sonra muhtemelen ya fren balataları bittiğinden kaza yapar ya da motorda ciddi hasarlara sebep oluruz. Sonuç olarak normal şartlarda küçük bir maliyet ile bakımını yaptırmak varken, çok daha büyük bir maliyete katlanmak zorunda kalırız. Kaçınılmaz olarak bedelini çok ağır öderiz.
Aynı şekilde, akıllı ve kendisine bakan birisiysek, her yıl doktorumuza gidip sağlığımızın yolunda olup olmadığını kontrol ettiririz ve checkuptan geçeriz. Kötü giden bir şeyler varsa sağlığımız daha da bozulmadan, baştan gerekli önlemleri alırız.
Sahip olduğumuz işletmelerinde sağlıklı kalması ve işlerin yolunda gitmesi için yıllık checkup yaptırmaya ihtiyaçları vardır. Bu şekilde, sorunlar kronikleşmeden ve yangın büyümeden gerekli tedbirleri baştan alıp çözüme ulaşma imkânına sahip olabiliriz.
Eğer bu güne kadar Şirketinize checkup yaptırmadıysanız, şimdi başlamak için iyi bir zamandır.
Finansal checkup’da aşağıdaki adımları izleriz;
1.Adım: Şu anki durumu ve acil iş ihtiyaçlarını değerlendirme
Herhangi bir finansal checkup da ilk adım nerede olduğunuzu değerlendirmektir. Geliriniz beklediğiniz ve hedeflediğiniz seviyede mi? Harcamalarınız nasıl? Nakit akışınız nasıl gidiyor? Geçmiş yıllarla karşılaştırıldığında stokların durumu nasıl?
Şimdi yaklaşmakta olan ihtiyaçlarınıza bakma, satın almalarınızı ve diğer yatırım harcamalarınızı planlama vakti geldi. Eğer yüksek enerji tüketimi ciddi anlamda Sizi etkiliyorsa, ısıtma ya da soğutma sistemlerini yenilemenin vakti gelmiş demektir. İşletmenizin faaliyetine devam etmek için ne kadar kredi kullanıyorsunuz? Hangi kredi türleri sizin için daha uygun olurdu? Kullandığınız finansal ürünler faaliyetlerini ile uyumlu mu?
Bu, kişisel koşullarınızı düşünerek farklı değişiklikler yapmak için iyi bir zamandır. Şartlarınıza bağlı olarak, bütçenizi, yatırımlarınızı ve diğer finansal sorunları yeniden düşünmek gereklidir.
2.Adım: Hedefleri belirlemek
Finansal checkuplarda ikinci adım finansal hedeflerin değerlendirilmesidir. Kendinize 5 yıl sonra nerede olmak istediğinizi sorun. İşinizi büyütmek, karlılığı arttırmak mı istiyorsunuz? Ya da, işletmenizi bir süre sonra satmak ya da onu oğlunuzun yada kızınızın yönetimine mi bırakmak istiyorsunuz? Ne zaman emekli olmayı hedefliyorsunuz? İşletmenizin faaliyetleri ihtiyaç duyduğunuz bütün bunları mümkün hale getirebilecek mi? Eğer öyleyse harika. Eğer değilse, bunu yapabilmek için nelere ihtiyacınız olduğunu biliyor musunuz?
Nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Mali müşavirinizden, bankacınızdan ve diğer finansal profesyonellerden randevu alın. Onlar Sizin finansal olarak güçlü ve zayıf yönlerinizi değerlendirmede yardımcı olabilirler ve eğer borçlarınızı ödemede zorlanıyorsanız nakit akışınızı düzeltmek için ya da Şirketinizin borçlarını yeniden yapılandırmak için yeni fikirler sunabilirler.
Önemli bir nokta ise hedeflerinizi ve diğer finansal bilgileri yazmaktır, böylece yıllar boyunca gelişiminiz ölçebileceğiniz ve karşılaştırabileceğiniz rakamlar elinizde olur.
3.Adım: Tehditlerin değerlendirilmesi
Yıllarınızı başarılı bir iş kurmak için harcamış olabilirsiniz. Bu yatırımınızı korumak için mutlaka yapmanız gereken şeyler vardır.
Finansal incelemede önemli bir adımda, risklerin değerlendirilmesidir. Tehditler iç ya da dış kaynaklardan gelebilir. Yeni rakipleri ya da ekonomideki değişimleri önleyemezsiniz. Fakat, Şirketinizin buna ne şekilde karşılık vereceğini ya da bu değişikliklere nasıl uyum sağlaması gerektiğini kontrol edebilirsiniz.
En büyük tehdit anahtar roldeki bir çalışanınızı kaybetmek ya da sahip olduğunuz bir şeyin yok olması olabilir. Bir yangın, çalışanınızın suiistimal yapması ya da rakip firmaya geçmesi, ya da sayılamayacak kadar çok çeşitli doğal ve insan eliyle ortaya çıkan felaketler olabilir.
Önemli olan risklerinizi anlamanızdır -ki bunlar yıllar geçtikçe değişebilirler- ve bunlara karşı kendinizi koruyacak adımları atmanızdır. Bunlar muhasebe uygulamalarınızın, banka ve sigorta araçlarını kullanarak riskin güvence altına alınması ve her yıl gözden geçirilmesi gibi önlemleri kapsar – işyeri, sağlık, iş göremezlik, oto sigortaları- .
Bunun gibi, yıllık hedeflerinizi ve planlarınızı da güncellemeniz gerekir. İşletme finansal checkup’ı aynı zamanda borçların değerlendirilmesini de içerir. Eğer borç yükünüz çok artmışsa, bunun yeniden değerlendirilmesinin vakti gelmiş demektir.
4. Adım: Fırsatların Değerlendirilmesi
Şimdi, ufukta görünen yeni fırsatları görmek için çok iyi biz zamandır. İşletmenize yatırımcı bir ortak almanın vakti gelmiş olabilir mi? Yeni bir ürün ya da hizmet ortaya çıkartmak istiyor musunuz? Bu fırsatlar, Sizin aklınızdaki büyük finansal resme uyuyor mu? Bütün bunlar senede en az 1 kere düşünmeniz gereken sorulardır.
Benzer şekilde yaptığınız işte Sizin farkında olmadığınız gizli kazançlar var mıdır? Belki güçlü bir nakit akışınız vardır ve bu parayı tasarruf yapmak, yatırım yapmak, borçları ödemek yada yeni bir ekipman almak için kullanma konusunda kararsız olabilirsiniz.
Fırsatların analizi detaylı bir vergi checkup ’ınıda kapsar, yılın ortaları bunun için çok uygun bir zamandır. Bu şekilde Size çok fayda sağlayabilecek bazı değişiklikleri uygulayabilmek için gerekli zamanınız olur.
Yaptığınız yatırımların uzun vadeli finansal hedefleriniz ile uyumlu olacak yeterli performansı gösterip göstermediğini değerlendirmek isteyebilir ve performansınızı olumsuz etkileyen bazı şeyleri satmayı düşünebilirsiniz
Emeklilik için yeterince yatırım yapıyor musunuz ve planınız hazır mı? Vergi düzenleyici stratejilerinizden maksimum faydayı sağlayabiliyor musunuz? Eğer cevabınız hayırsa seçeneklerinizi konuşmak için finansal danışmanınıza ya da bankacınıza danışmanın vakti gelmiş demektir.
5.Adım: Kişisel ve ailevi hedeflerinizi hatırlamak
Dünya’nın en önemli iş başarısı bile, eğer strese sebep oluyor ve ailenizin finansal ihtiyaçlarını karşılayamıyorsa gerçek bir başarı değildir. Bu nedenle finansal checkup ın son ve belki de en önemli adımı kişisel ve ailevi hedeflerinizi hatırlamaktır.
Belirlenen iş hedeflerinize ulaştığınızda iyi bir hayat için belirlediğiniz standartlar ulaşmış oluyor musunuz? Eğer öyleyse, tebrikler! Bu bir işletme sahibi olarak Sizin başarınız hakkında çok şey anlatır. Eğer değilse, ihtiyaç duyulan değişiklikleri düşünme zamanı gelmiştir.
İşletmelerin hiç biri mükemmel değildir. Fakat, iyi bir plan ve sık yapılan checkup, işletmenizin güçlü ve sağlıklı olmasına yardımcı olabilir ve ulaşmak istediğiniz noktaya ulaşmanızı sağlayabilir.
Saygılarımla,
Bülent İlkehan
www.argusdanismanlik.com
info@argusdanismanlik.com
0 544 147 67 00